4. heinäkuuta 2015

Kuukauden kosmetiikkalöytö - heinäkuu



Ajatelkaa, vielä 90-luvun alkupuolella aurinkosuojatuotteissa yleisimmät suojakertoimet olivat 4 ja 6 - tosi herkkänahkaisille oli tarjolla 12 suojakertoimella varustettuja tuotteita. Yli 20 suojakeroimet olivat apteekkitavaraa ja ensisijaisesti ajatelulu ihosairauksista kärsivien ja  extreme-urheilijoiden tarpeita täyttämään. Aurinkosuojalla varustetut huulirasvat räiskyivät neon väreissä ja ne oli suunniteltu laskettelijoiden kasvojen suojaksi kevään aurinkoisille hanngille.

Minulle välttämätön kesätuote on korkealla juurikin tuo suojakertoimella varustettu huulirasva - ilman sitä aurinkoinen päivä ulkona päättyy takuuvamasti kyyneliin viimeistää seuraavana aamuna. Kärsin mutatoituneesta huuliherpesviruksesta, joka aktivoituu todella helposti pienestäkin auringonssa oleilusta. Viime kesää lukuunottamatta olen joka kesä nappaillut vähintään yhden viruslääkekuurin villiintynyttä virusta taltuttamaan. 

Olen löytänyt aurinkosuojalla varustetusta huulirasvasta superloistavan avun huulilleni. Haasteena on ollut löytää minimissään kolmenkymmenen suojakertoimella varustettua huulirasvaa. Kaksi vuotta sitten Rhodoksella (apteekkarin ohjeistuksella lääkekuurin ohella) kokeilin taltuttaa ehkäistä huulirakkuloita ensimmäistä kertaa aurikosuojalla vaustettua huulirasvaa. Viime vuonna löysin yhden tuotteen apteekin valikoimista ja sen  avulla onnistuin välttämään lääkerkuurit kokonaan.

Ensimmäistä kertaa löysin SPF30 varustetun huulirasvan Citymarketin hyllyltä ja hihkuin melkein riemusta. Tuotevalikoimaa ei ollut - yksi ainoa Lobellon tuote oli tarjolla - minulle tämä yksi tuote on aivan taivallinen markettilöytö. Eipä tarvinnut lähteä vartavasten etsimään riittävää aurinkosuojaa tenää vartavasten apteekista.

Kauas on tultu aurinkorasvoissakin noista 90-luvun alun suojakerroinsuosituksista. Minun  ihoni suosikkisuojakerroin kesän aurinkoisiin päiviin on 50+  ja varmistelen tuotteen selosteesta tarkaantiiraillen harkinnan alla oleva tuote suojaa sekä UVA ja UVB säteilyltä.

After Sun -tuotteena ehdoton ykkönen on Aloe Vera geeli - puolen sentin kerron vähänkään punottavien ihokohtien päälle ja seuraavana aamuna punotus on tiessään.

Olen tietoinen että synteettisen aurinkorasvat estävän ihon luonnollisen toiminnan D-vitamiinin tuotannossa. Juuri siitä syystä pyrin  oleskelemaan pieniä hetkiä auringossa puhtaanpaljaan ihon kanssa - lähinnä aikaisin aamusta ja myöhemmin illalla. Aurinkoiset kesäpäivät ovat niin ehdottoman tärkeitä D-vitamiini varastojen täydennystä varten, pyrin takamaan itselleni tulevan pimeän kauden varalle D-vitamiinitankkauksen pieninä annoksina maltillisesti. 



Millaisilla tuotteilla sinä suojaudut auringolta?
Löytyykö ruudun siltä puolelta ketään luonnonmukaisten aurinkosuojatuotteiden - sheavoin, kookosöljyn, aloe vera -tuotteiden - nimeen vannovia. Näiden tuottoiden osalta kuulisin mielelläni omakohtaisia kokemuksia. Jos tiedät linkin hyvään  luonnonmukaisesta aurinkosuojasta kertovaan blogitekstiin, vinkkaa siitä ihmeessä minulle.


Aurinkoista päivää!

Rakkaudella,
Sallamari


4 kommenttia:

  1. Eikö nuo korkeat suojakertoimet ole vain markkinointikeino, vai muistanko nyt ihan omiani...
    Mielestäni ero jonkun 20 ja 50 suojakertoimissa on kuitenkin ihan pieni, muutaman prosenttiyksikön verran.

    Ja minä en aio edes yrittää käyttää aurinkosuojaa tänä kesänä, aion viettää koko kesän ilman kirveleviä ja turvonneita silmiä. :/ En onneksi pala, mutta ihon ikääntymisen takia olen aina välillä yrittänyt laittaa aurinkosuojaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkovoiteiden suojakerroin, SPF (Sun Protection Factor), ilmoittaa periaatteessa, kuinka kauan auringossa voi palamatta oleskella. Jos iho palaa 30 minuutissa, SPF 10 sallii teoriassa 300 minuutin, siis 5 tunnin oleskelun auringossa.

      Käytännössä asia ei ole niin, sillä suojakerroin voidaan määrittää siten, että lasilevylle on levitetty suojavoidetta 2 mg/cm2 ja sen jälkeen on mitattu laboratoriossa, kuinka suuri osa UV-säteilystä pääsee sen läpi. Juuri kukaan ei laita omalle iholleen kuin puolet tai neljänneksen siitä voidemäärästä. Jos voiteen suojakertoimeksi ilmoitetaan 15, todellisuudessa suojakerroin on yleensä vain 3–4.

      Mä käytän suosiolla noita isoja suojakertoimia ihan jo siitäkin syytä, että takuuvarmasti käytän ehkä neljäsosan tuosta "testitulosmäärästä" per neliösentti ihoa :)

      Ei nuo suojatuotteet mitään kehoystävällisiä tököttejä ole, silmien kirvely ja turvotus on tullut esiin monen muunkin kanssa jutellessa.

      :)

      Poista
  2. Minulla on tällä hetkellä etsinnässä hajusteeton aurinkovoide. Täytynee mennä apteekkiin, jotta sellaisen löydän...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtaisiko ruohonjuuri tai muu vastaava ekokauppa auttaa hajusteettoman aurinkotuotteen metsästyksessä?

      Poista