13. maaliskuuta 2014

Easy as baking bread



Yksi niitä postauksia, jossa blogitkirjoituksen otsikko ja tekstisisältö vastaavat täsmällisesti toisiaan. Tälläinen leivontakertomus jaossa tälläkertaa. Syömishäiriötoipilas ja ruoanlaittokirjoitus - huomatkaa miten clisheinen asetelma. Oikeasti tahdoin jakaa ilouutisen tästä helposta leivästä kanssanne. Reseptin yksinkertaisuus ja leivän helppo valmistus on ainoa syy miksi leivästä täällä nyt hehkutan - I Promise.

Leipää varten tarvitaan jauhoja, hiivaa, suolaa, vettä, muovikippo, kannellinen uunipata ja uuni.
Elmukelmu, nostatusliina ja joku puukauhan tapainen ovat hommaa helpottavat lisätavikkeet, mutta eivät mitenkään välttämättömät ja pakolliset - homma onnistuu ilman lisätarvikkeitakin.

Aloitetaan muovikulholla ja kippaamaalla kulhoon
reilu puoli pussia kuivahiivaa (koko pussi noin 7g)
teelusikallinen suolaa
noin 7 desiä vehnäjauhoja
sekoitetaan ainekset nätisti puukauhalla

lisätään muovikulhoon lopuksi
reilu 3dl lämmintä vettä
veden pitää olla niin lämmintä, että se tuntuu käteen oikeasti lämpimältä

Sekoitetaan kuiva-aineet ja vesi tasaiseksi massaksi,
ilman että massaa vaivataan.
Sellainen kevyt sekoitus vaan, 
you know what Im talkin' about.

Jos taloudessa on elmukelmua,
niin kelmua kulhon ympäri.
Ja sitten jätetään taikina 
omaan rauhaansa noin 12-18 tunniksi!

Kaikkien tuntien kuluttua, leivonnan aluksi
kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja  taittele nopeasti palloksi,
taitellaan vaan, ei tässäkään kohtaa vaivata
jos talosta löytyy leivontaliina
jätä sen alle kohoamaan vielä reiluksi puoleksi tunniksi
mikäli liinaa ei ole, anna pallon pötkötellä pöydällä



Nakkaa kädet jauhoista pestyäsi kannellinen uunipata kylmään uuniin
ja perään uunille lämpöä noin 225 astetta.
Anna padan lekotella uunissa nioin puolituntia.

. Ota pata pois uunista, 
nakkaa taikinapallo vuokaan ja paista puolisen tuntia kannella peitettynä.
Nappaa kansi pois padan päältä 
ja paistaa  vielä  vertin verran.

Nappaa pata uunista ja kumoa valmis leipä leivinlaudalle.
(tai pöydälle tai mille tahansa sopivalle alustalle)




Kuten tekstistä voi päätellä, olen vihdoinkin taas vahvasti kiinni arjessa.
Tuoreen leivän tuoksuinen kotiäiti - se olkoo roolini tänään.

Rakkaudella,
Sallamari

ps. tämä leipä ei missään nimessä ole minun oman innovaationi tulos. Se on tulos inspiroitumisesta. Bongasin leivän ystäväni FB sivulta ja kun kerran ystäväkin onnistui ja helpoki kehui pakko sitä oli itsekin kokeilla.
Ihan alkuperäinen ohje tuohon leipään löytyy täältä.

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä! Olen suuri leivän ystävä ja leipojahirmu silloin tällöin, joten tätä pitää kokeilla joku viikonloppu ! Nomn! Pitkä kohotusaika taitanee olla salaisuus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen lämpimästi kokeilemaan, on kuulemma tositosi hyvää leipää :)

      Poista