24. huhtikuuta 2017

Miten luoda asukokonaisuus hyödyntäen Rule of 14 -ohjetta

13 -pisteen asukokonaisuus.
Yksinkeraiset asusteet tasapainottavat värikkäitä kuoseja.


Alkuperäisessä suomennetussa muodossaan pukeutumistani ohjaava maaginen 14 Pisteen Sääntö - "The Rule of Fourteen" on esitetty 60-luvulla julkaistussa nykyaikaisen naisen tietokirjassa Naisen Kirja 2. Minun elämääni Rule of Fourteen menetelmä löysi tiensä Rinna Saramäen Hyvän Mielen Vaatekkaappi -kirjan sivultta joitakin vuosia sitten. Mieluusti tahtoisin lukea myös mitä Naisen Kirja 2 tarkalleen ottaen tästä aiheesta kirjoittaa, mutta en toistaiseksi ole onnistunut tuota teosta käsiini vielä saamaan.

Rule of Fourteen ohje yksinkertaisuudessaan kuuluu näin : 
 Jokaisesta vaatekappaleesta sekä niiden silmiinpistävästä elementistä saa yhden pisteen, eikä pisteiden yhteenlaskettu summa tule ylittää 14. Jokainen asukokonaisuudessa esiintyvä väri ja kuosi lasketaan pistemäärään.

Esimerkiksi minulla usein käytössä oleva pinkki-turkoosi kuvioitu huivi on pistemäärältään nelosen arvoinen - pinkki ja musta väri kumpikin ottavat yhden pisteen, huivi esineenä yhden, ja huivin kuviointi vielä yhden. Huiviin yhdistetyn asun ja kenkien on oltava hillitymmällä linjalla, jotta kokonaisuus pysyy tyylikkäänä.

Tätä neljäntoista pisteen ohjetta voi soveltaa itsensä tyylistä riippumatta. Minimalisti tietenkin kiristää vähän tavoitteita ja laskee sallitun kokonaispistemäärän esimerkiksi 12. Pisteytyksen avulla värikkäämpikin persoona onnistuu sommittelemaan asukokonaisuuden siten, että tiukassa paikassa voi asusteita pisteyttämällä karsia kokonaisuudesta pois ylimääräisiä tekijöitä ja olemuksesta tulee näin asteen verran huolitellumman ja hallitumman oloinen.

Olen koonnut malliksi muutaman inspiroivan asukuvan, joiden avulla haluan käytännössä esitellä miten Rule of 14 -sääntö toteutuu päivittäisessä elämässä. Kuvien asut ovat tässä kuussa ylläni arkena ja juhlavammissa tilaisuukissa esiintyneitä kokonaisuuksia.

Let's get inspired!


Anna lapsesi pukea sinut -päivä 21.04.
Asuhan on kokonaisuudessaan lapseni valitsema, mutta siitä huolimatta pysyy kivati
14 pisteen ohjenuoran sisällä.

- huivi, mekko, sukkahoust, kengät, lasit - 5 pistettä
- värit :  musta, valkoinen, sininen, punainen, ruskea - 5 pistettä
- mekon ja huivin kuviot - piste kummastakin = 2 pistettä
-kenkien kuviot ja remmi - 2 pistettä
Yhteensä - 14 pistettä

Arkinen työasu

huivi, lasit, mekko, sukkahousut, kengät - 5 pistettä
värit: turkoosi, vihreä, vaalean punainen, musta, valkoinen - 5 pistettä
huivin ja kenkien kuvio - piste kummastakin - 2 pistettä
Yhteensä - 12 pistettä

Tropiikkimekko

lasit, hame, vyö, sukkahousut jakengät  - 5 pistettä
värit: pinkki, vihreä, sininen, mustaja turkoosi - 5 pistettä
mekon kuvio -1 piste
vyön solki - 1 piste
turkoosi tukka 1 piste
vilkkuva alushame 1 lisäpiste
Yhteensä: 14 pistettä

Vaalivalvojaisten juhlalook

hiuskoriste, lasit, mekko, bolero, sukkikset, kengät - 6 pistettä
värit: musta,beige/ruskea, vihreä, punainen, turkoosi - 5 pistettä
mekon kuosi - 1 piste
turkoosi tukka - 1 piste
hiuskoristeen tekstuuri - 1 piste
Yhteensä - 14 pistettä

Hylätty Huvipisto Buleskitapahtumaan Arjen Sankari -juhlalook

huivi, lasit, paita, farkut, tennarit - 5 pistettä
värit : sininen, valkoinen, punainen, musta - 4 pistettä
huivin ja paidan kuviot - piste kummastakin = 2 pistettä
farkun käännetyt lahkeet - 1 piste
tennarite kuviointi - 1 piste
Yhteensä - 13 pistettä

Kynähame ja raitapaita

lasit, paita, hame, sukkahousut, kengät - 4 pistettä
värit - musta, valkoinen, ihonväri, turkoosi - 4 pistettä
pidan raidat - 1 piste
turkoosi tukka - 1 piste
Yhteensä: 10 pistettä

Arkinen farkkulook

huivi, lasit, paita, farkut, kengät - 5 pistettä
värit :  sininen, valkoinen, musta, tumma sininen, turkoosi - 6 pistettä
huivin ja paidan kuvio - 1 piste kummastakin =2 pistettä
farkun käänntyt lahkeet - 1 piste
Yhteensä: 14 pistettä

Minä pisteytän asuni yleensä shteellisen "ankaralla" kädellä. Läheskään kaikki Rule of 14 -sääntöä ohjenuoranaan käytävät eivät pisteytä asuissansa esimerkiksi farkun käännettyjä lahkeita tai silmälaseja. Ulko takki tavanomaisesti laskee kiinni ollessaan asun pisteytystä muutamalla pisteellä ja sisätiloissa ollessa ulkotakki ei vaikuta pisteytykseen, ellei sitä kanniskella tarkoituksella mukana. Ulkotakkia tai laukkua en näihin asuihin ole pisteyttänyt, mutta asuissa joiden kanssa laukkua olen käyttänyt pisteytyksessä on aina sen verran "varaa", että laukku mahtuu mukaan asusteeksi.

Kuvissa esiintyvät vaatteet ovat kirjavia mekkoja sekä Converseja lukuun ottamatta joko 2nd Hand -hankintoja tai olleet minulla käytössä pidempään kuin viisi vuotta. Tämän vuoden osalta 
-ajattelu on uusien vaatteiden hankinnan osalta hyvin hanskassa. Sukkahouujen lisäksi uusia vaattieta on tullut hankittua uskomattoman harkitsevasti - vain KAKSI kappaleta! Olen salaa ylpeä saavutuksestani.


Millaisia keinoja sinä käytät asukokonaisuuksia kootessasi?
Onko käytössäsi kenties tehokas kapselivaatekaappi tai jokin muu takuuvarmaa järjestelmä? Kerro ihmeessä parhaat pukeutumisvinkkisi kommenteissa. Olisi ihanaa kuulla tarinoita teidän lukijoiden pukeutumistyylin taustoista.

Mukavaa alkanutta uutta viikkoa!

6 kommenttia:

  1. Mistä löytää noin täydellisiä raitapaitoja? Kaikki mitä löydän on aina liian lyhyitä. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esprit teki täydellisiä raitapaitoja - puistuivat ikävä kyllä valikoimista. Itselle on haaste löytää paitoja missä on riittävän leveät raidat joiden tiheys vielä olisi sopiva. Raitapaitojen etsintä on haastavaa puuhaa. Kärsivällisyyttä ja paljon erilaisen paitojen katselua, sillä ne oikeat löytyvät

      Poista
  2. Joitain vuosia sitten kävi niin hullusti, että totesin allergisoituneeni vaateväreille.:( Iho kutisee ja kirvelee, pahimmillaan nousee näppylöitä. Siinä vaiheessa jouduin miettimään asioita uusiksi, koska olin ollut viehättynyt goottityylistä. Musta on kutakuinkin pahin oireiden aiheuttaja.x( Toisaalta olin muutenkin ajatellut, että voisin päivittää tyyliäni, eli siinä vain meni melkein koko vaatetus kerralla vaihtoon. Rupesin etsimään inspiraatiokuvia netistä ja seurailemaan blogeja yms. mitä nyt vähitellen löysin. Keräsin itselleni kuvakansiota ja aloin myös kuvaamaan itseäni ts. omia asuja peilin avulla, koska halusin nähdä "ulkopuolisen silmin", miltä mikäkin vaate näyttää.

    Olen nyt suureksi onnekseni havainnut, että keinokuidut jostain syystä ottavat vissiin väriä eri tavalla vastaan, joten pystyn käyttämään esim. värillisiä sukkiksia suoraan ihoa vasten.<3<3 Farkut toimii myös.:D Värjäys taitaa niissä ollakin enemmän ulkopuolella?

    Joka tapauksessa jouduin miettimään kaiken sitä kautta, että alla on aina valkoista, ja koska en pidä kokovalkoisesta, haluan kerrostaa sen päälle muita värejä. Tykkään historiasta ja vanhoista jutuista, joten vintage on ollut tyylillisesti aika selkeä valinta. Mekot ja hameet olen löytänyt nimenomaan tämän allergiani myötä, koska niiden alla on helppo pitää valkoista ihoa vasten. Tosin nyt olen rakastunut värillisiin sukkiksiin. Ylipäänsä olen tullut tietoisemmaksi värien käytöstä, kun usein on pakko vältellä niitä kaikkein tummimpia.;)

    En noudata mitään erityistä systeemiä, vaan olen yrittänyt opetella luottamaan omaan värisilmään, tai siis käyttämään sitä. Jos on aikaa ja intoa, teen kokeiluja, jotka kuvaan peilin kautta ja siirrän läppärille katsottavaksi. Pyrin ostamaan vain sellaisia vaatteita, joita tulen oikeasti käyttämään. Olen tässä kohtaa yrittänyt opetella itsekriittisyyttä ja itsehillintää. Toisaalta kun eteen sattuu joku mahtava löytö, siihen on "pakko" tarttua.;) Yritän myös pitää vaatekomeron kurissa sen puolesta, että värit toimisivat yhteen mahdollisimman paljon. Eli että saisin yhdisteltyä vähän kaikkea - tosin se ei käytännössä ole ihan onnistunut.

    Oman tämänhetkisen tyylini määrittäisin akselilla vintage - boheemi - klassinen. Häivähdyksellä grungea, koska olen ysärinuori.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekokuidut värjätään usein kuituaineksen ollessa vielä sulaa massaa, jolloin väri on siis kiinteämmin osana tulevaa kuitua eikä pitäisi irrota niin helposti. Luonnonmateriaalit taas värjätään valmiina kuituna. Etenkin vaatteen käyttöiän alussa väriä voi siis irrota vaikka sitä ei paljaalla silmällä huomaisikaan tekstiilistä. Tosin tuo farkkujuttu on kyllä erikoinen, sille en osaa keksiä pätevää selitystä! :D

      Poista
    2. Ok, kiitos selityksestä!:D Olen jostain vähän lukenut denimin valmistuksesta, mutta en oikeastaan tiedä muuta kuin että sisäpuolelta se näyttää vaaleammalta kuin ulkoa. Eli jotenkin saavat ulkopuolesta sinistä ja sisällä on erilaisia lankoja?

      Poista
    3. OI miten hieno keskustelu täällä on syntynyt <3

      Poista