10. tammikuuta 2016

What's up pussycat



Meillä on toipilas.

Perheemme kissajäsen Prinsessa Mau Victoria von Minipurr toipuu perjantaisesta sterilisaatioleikkauksestaan. Pienen kissan tarve ihmisten hellyydelle on toipumisaikana on kerrassaan suunnaton - lohdullisin paikka lepäilylle juuri nyt on ihmisen syli.

Nartun sterilointi on ilmeisesti mittava operaatio ja toipuminen vie heiton verran pidempään kuin uroksilla. Olen tottunut urosten starilointileikkauksiin - naps vaan ja taas mennään. Miss Mau on ensimmäinen narttueläin joka meillä on ikinä steriloitu ja ero toipumisessa on uroksiin verrattuna huima. Pieni kissa on silmin nähden reppana, haluaa istua sylissä ja sanoo surkealla äänellä toistuvasti "mau" kun hetkeksi ihmiset poistuvat välittömästä läheisyydestä.

Miss Maun leikkaus oli hieman tavanomaista laajempi. Munasarjojen lisäksi kissalta poistettiin myös kohtu, jossa lääkärin havaintojen mukaan oli jonkin asteisia muutoksia ja varmuustoimenpiteenä kohtu päätettiin poistaa. Mitään jatkotoimenpiteitä kohdun mahdollisista muutoksista ei ainakaan tässä kohtaan aiheudu. Ehkä siellä oli jotakin, ehkä ei - poissa se nyt on joka tapauksessa ja kissa saa jatkaa elämäänsä onnellisena kohduttomana tyttönä.

Uutta on myös haavan hoito. Olen tottunut kauluri päässä leikkauksen jälkee viikon verran toikkaroiviin eläimiin. Miss Maulla kaulurin tilalla on  joustava haavapuku, joka eläinnlääkärin suosituksen mukaan suojaa haavaa nuolemiselta tehokkaammin ja eläinystävällisemmin kuin kauluri. Haavapuku on konepestävää materiaalia ja se sujautetaan eläimen ylle sukkahousun tapaan. Käytön jälkeen meitä neuvottiin pesemään ja tallettamaan puku varastoon esimerkiksi tapaturmatilanteen varalle.

Onko jollakulla teistä lukijoista kokemusta lemmikin haavanhoidosta tälläisen haavapuvun kanssa? Kuulen mielelläni toipumiskertomuksia ja otan vinkkejä vastaan.





Tälläisiä kuulumisia tällä erää.


Rakkaudella,
Sallamari


2 kommenttia:

  1. Voi, kisureppanaa! Noiden narttujen, oli kissa tai koira, sterilointi tuntuu aina olevan aika vaivalloinen ja yleensä kalliskin urakka. Meillä ollaan yritetty taivutella iskää, että koira steriloitaisiin niin vältyttäisiin vuotuisilta valeraskauksilta ja niiden mukana kasvavalta kohtusyöpäriskiltä, mutta kun leikkaus maksaa sellaisen tonnin, on iskä melkoisen haluton sitä kustantamaan. Pentujen teettäminenkään ei oikein tunnu tulevan kyseeseen, kun en tiedä onko vanhemmista niitä hoitamaan. Toisaalta jäävät pian eläkkeelle, että aikaa olisi opetella, mutta en nyt tiedä onko viisasta teettää pennut ihan vain koiran hyvinvoinnin vuoksi, kun ne pitäisi sitten myydä hyviin koteihin... Voisin itse kyllä ottaa yhden, mutta ei ehkä suomenpystykorvaa kerrostaloasuntoon :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kisureppana on toipunut. Mennä touhottaa taas ympäriinsä entiseen malliin. Haava on parantunut hienosti ja leikkaus on tältä erää enää vaan ikävä muisto.

      Muutama ensimmäinen päivä oli aika kurjaa, mutta sitten se helpotti. Se on noiden narttujen kanssa todella arpapeliä, että meneekö superhyvin tai tuleeko sata-ja-yksi komplikaatiota kylkiäisenä. Siinä mielessä ymmärrän kyllä isäsi haluttomuuden koiran operointiin. Toki leikkaus on toisinaan parasta mitä lemmikille voi tehdä - ainakin meidän tapauksessa kun leikkauksen yhteydessä löydettiin muutoksia kohdusta.

      Suomenpystykorva kerrostalossa kuulostaa haastavalta. Olisi postimies ja kaikki käytävässä kulkijat ainakin tarkasti vahdittuna :)

      Poista