28. toukokuuta 2015

Mistä sitä psykoterapiaa oikein sitten löytää

Kiasman Face to Face näyttelystä bongattu taiteilija Jorma Purasen teos.
Jotenkin tämä työ kosketti minua kovasti ja herätti pohtimaan minua itseäni ennen terpaiaa.

Sähköpostiini on tupsahdellut ihania palautekirjeitä ja kaikenlaista tervehdystä blogin eri aiheiiriä koskien. Aika usein yhteydenotoissa kysytään neuvoja hyvän terapeutin löytämiseen ja siitäpä lähti ajatus kirjoittaa muutaman rivin verran omakohtaiseen kokoemukseen perustuvia vinkkejä terapiaan hakeutumisesta ja terapeutin löytämisestä.

Terapiaan hakeutumisen oikea hetki on läsnä kun ihminen itse tunnistaa miten mielessä poukkoilee itseen tai elämään liittyviä ahdistavia asioita, joiden kanssa on vaikea selviytyä. Sellaisia pieniä tai suurempia juttuja, jotka tuntuvat estävän Sinun elämästä laadullisesti parasta mahdollista elämää.

Yksi suurimpia askelia polulla kohti laadullisesti parasta mahdollista elämää on terapian tarpeen tunnistaminen ja itselleen asian tunnustaminen. Se on haastavaa, se on todella pelottavaa ja ensimmäisestä tunnistamisen hetkestä varsinaiseen toimeksi tarttumiseen voi kulua vuosia.

Eteneminen asian kuin asian kanssa tapahtuu, 
kun aika on sinulle oikea.

Tarpeen tunnistamisen jälkeen seuraa toinen prosessin haastavista vaiheista - terapeutin löytäminen.
Minulle itselleni tuo matka terapian tarpeen tunnistamisesta terapeutin sohvalle  oli se kaikkein haastavin etappi. Saitpa tarvittavaan psykoterapiaan tukea Kelasta tai maksoitpa terapiasi kokonaan omasta pussista, terapeutti on sinun kummassakin tapauksessa löytettävä itse.

Maailma on täynnä erilaista terapiaa ja erilaisia terapeutteja
- Miten ihmeessä kaiken tämän  tarjonnan joukosta löydän juuri itselleni sopivimman?

Minulle unettomuuttani hoitava lääkäri suositteli terapiaan hakeutumista. Unettomuuttani hoidettiin yksityisen psykiatrin voimin, koska useasta yrityksestä huolimatta julkisella puolella ei herunut vapaata lääkäriaikaa. Lääkäri käyntejä kertyi kymmenkunta ja niiden aikana päästiin kiinni unettomuuden lisäksi yleiseen ahdistuneisuuteeni ja syömishäiriötilanteeseen - lääkäri kuunteli minua todella hyvin ja teki omia muistiinpanojaan kertomusteni pohjalta. Kaiken kuulemansa perusteella lääkäri suositteli minua hakeutumaan terapiaan ja ohjeisti miettimään muutamaa eri terapiamuotoa.

Vinkkini ensimmäiseksi askeleeksi on lääkärikonsultaatio.
Mitä avoimempi omasta tilastaan on lääkärille, sen parempaa neuvoa saa terapiaan hakeutumisen suhteen - avoimuus luottavainen suhtautuminen avaa monia ovia.

Minua auttanut lääkäri ei osannut suoralta kädeltä neuvoa terapeuttia, jolle löytyisi vapaata vastaanottoaikaa. Totuus on se, että terapeutit ovat varsin työllistettyjä - varsinkin Laillistettu Psykoterapeutti -nimikkeen omistavat terapeutit. He ovat niitä terapeutteja, joilla on oikeus ottaa vastaan asiakkaita Kelan avustamaan terapeuttiin.

Minä sain lääkkäriltä avukseni pari tälläistä nettiosoitetta - Suomen Psykoterapeutti luettelo ja Kelan ylläpitämä palvelutuottajalista - joihin lääkäri kehoitti tutustumaan ja etsimään terapeuttia minulle sopivalta paikkakunnalta. Listojen lisäksi suositeltiin Googlea ja hakusanoja Terapeutti ja Psykoterapia. Sitten ei kuulemma muuta kuin soittoa teraputille ja kysymään, että josko hänellä olisi tilaa ottaa vastaan uusia asiakkaita.

Tässä kohtaa iski seinä toden teolla vastaan.
Pitkällisen listojen selailun ja Google etsintöjen jälkeen soitin lopulta kahteen numeroon
- sain kummastakin todella nihkeän vastauksen.

Okei, soittoaika oli kesäkuun alussa jolloin "kevätkausi" kaikessa ikään kuin päättyy. Koulu päättyy, harrastukset päättyvät ja kenties terapeuteillakin sellainen superaktiivinen kausi päättyy - mene ja tiedä. Puhelimeen vastasi kummallakin yrityksellä todella haluttoman kuuloinen henkilö, joista ensi sanojen jälkeen tuli sellainen olo, että mahtaakohan noista saada mitään apua.

Terapeutit joille soitin valikoituivat terapiasuuntauksen ja nimen mukaan sopivalta paikkakunnalta - sanamukaisesti oikeaa random arvontaa. Niinkuin kaikessa random arvonnassa, tsänssi täydelliselle napakymppionnistumiselle on verrattaen pieni.

Se siitä.
Päätin unohtaa koko jutun.

Kunnes asia nousi jälleen pinnalle keskustelussa ystävän kanssa.

- "Niin mäkin oon miettinyt, että kyllä mä tosi kovasti tarvisin terapiaa. Koitin ettiäkin terapeuttia ja tajusin että ainakin puhelimen välityksellä mä inhoan kaikkia terapeutteja."

- "Mulla olis kyllä yks tuttu joka vois olla se mitä sä tavit..."


Niin minä sitten löysin Henriikan ystävän suosituksella.

Tässä kohden oli jo selvillä, että Kelan tukemaan terapiaan minulla ei ole edellytyksiä joten kuka tahansa hyväksi havaittu terapeutti sopi tarpeeseeni, sillä laskut maksaisin omasta pussista jokatapauksessa. Jännitin soittoa aivan valtavasti - ja aivan turhaan - puhelimeen vastasi pirteä naisääni joka lyhyen esittelyn kuunneltuani kysyin vain, että tuutko sä jo tällä viikolla.

Vinkki numero kaksi on suositusten kysyminen.
Myös tässä kohtaa rohkeuteen panostaminen kannattaa - oikeassa tilanteessa on hyvä uskaltaa avata suunsa ja sanoa, että sellaista hyvää terapeuttia minäkin kaipaisin ja olisko jollakulla seurueen muista jäsenistä suositella ketään sellaista. Kumminsiskonpojantyttöystävänäiti-joka-on-muuten-laillistettu-psykoterapeutti -tapauksi löytyy mitä uskomattomimmista yhteyksistä.

Yksinkertaista suoraa tietä "Terapia voisi auttaa minua" - havainnosta terapeutin sohvalle ei ole.
Itsensä joutuu laittamaan likoon muutamaan otteeseen. Vaikka miten väsyttäisi  ja ahdistaisi on pakko jaksaa tehdä itse useita etsintöjä ja yhteydenottoja.

Sad but true.

Ehkä juuri monimutkaisesta terapiaan hakeutumisen polusta johtuen aika moni luovuttaa matkalla. Omakohtaisesti polun kulkeneena voin sanoa, että todella haastavalta terapeutin etsintä ajoittain on itsestäkin tuntunut. Luovutin minäkin muutaman kerran - laitoin koko homman tauolle ja unohdin. Jatkoin etsintää uudelleen paremman jaksamisen aikaan.

Se olisiko terapia ollut tehokkampaa, lyhytkestoisempaa ja olisiko tänään asiat erilailla kuin ne nyt ovat, mikäli olisin onnistunut löytämään terapeutin heti ensi yrityksellä - siihen kysymykseen vastaukseni on lyhyesti EI. Ensimmäisellä kerralla terapiaa miettiessäni en oikeasti ollut vielä valmis käsittelemään asioita ja siksi luovutin terapeutin etsinnässä heti ensimmäisen haasteen kohdalla.

 Kaikki etenee elämässä juuri oikealla hetkellä.
Kun aika on kypsä, asiat lähtevät eteenpäin.

Siihen saakka ei voi muuta kuin odottaa.

Perinteisten psykoterapiasuuntausten ohella tarjolla on runsaasti vaihtoehtoisia terapiasuuntauksia. Minä itse en ole perinteisen psykoterapian suurin kannattaja, todellinen minäni löytää enemmän itsensä näköistä apua perinteistä psykoterapiaa sekä vaihtoehtoisempia ajattelumalleja yhdistävistä terapiamuodoista. Unohtamatta tässä kohden mainita Life Coachingia, joka sinällään ei ole terapiaa vaan elämässä eteenpäin katsomiseen pohjautuva ongelmanratkaisumalli.

Vaihtoehtoisia terapiamuotoja miettiessään pitää muistaa olla tarkkana.
Jos terapiaa tarjoava taho vetoaa missään kohtaa - mainnonnassaan tai puheissaan - siihen, että kykenee vapauttamaan ihmisen kaikesta sellaisesta joka ei ole hoidettavan korkeimmaksi parhaaksi on syytä pohtia useampaan otteeseen terapiaan tarjoavan tahon motiiveja.

Terapiassa kukaan ei vapauta sinua mistään - sinä itse oivallat terapian myötä asioita.
Terapia on yksi keino ihmisenä kasvamisen toteutumiselle.

*****

Tässä vielä vinkkini tiivistettynä

Tunnustele ajatuksiasi ja kuuntele sisinstäsi
Onko elämäni juuri nyt laadullisesti parasta mahdollista elämää vai poukkoileeko mielessä itseeni tai elämääni liittyviä ahdistavia asioita, joiden kanssa on vaikea selviytyä?

Konsultoi
Millaista apua olisi saatavilla tämänsorttisten ajatusten selvittelyyn

Mieti
Mihin sinulla on varaa ja miten paljon on mahdollista investoida aikaa terapiaan
 - käyntien tiheys ja määrä vaihtelevat suuresti.
(Hyvä terapeutti antaa arviota siitä, miten paljon aikaa terapiaan pitäisi käyttää.)
Entä millaiset kulkuyhteydet terapeutin luokse tulisi olla?
On hyvä pohtia myös, onko terapeutin sukupuolella tai iällä sinulle väliä.

Haku
Internet, Keltaiset Sivut, valmiit hakemistot
- jokaisella on tapansa

Suositukset
Ystävien kokemuksia, tuttujen tuttuja, lehtijutuissa esiintyneitä ystävällisen oloisia terapeutteja
- kun hetki on oikea terapeutteja voi bongata mitä odoimmista yhteyksistä.

H-hetki
Luuri käteen ja soittoa kehiin - rohkeasti yli pelon.
Jos oikein kovasti pelottaa, voi aina pyytää toista henkilöä apuun
 hoitamaan puhelun ensimmäiset sekunnit.

Sovi yhden, kahden tai vaikkapa neljän terapeutin kanssa tutustumiskäynti
ennen kuin päätät, kenellä alat käydä.


Be bold, be brave enough to be your true self.
Queen Latifa

Rakkaudella,
Sallamari

ah, meinasi kokonaan unohtua.

 Laillistettu psykoterapeutti -nimikkeen ja lupien myötä ihana Henriika ottaa nyt vastaan myös psykoterapia-asiakkaita Kelan avustamaan terapiaan.

Tässä kohtaan on oiva hetki laittaa hyvä kiertämään.
Jos etsit terapeuttia etkä tiedä mistä aloittaa, tässä on suositukseni

Heriikan tavoitat näin - henriika@soulteam.fi tai 040 4168409
Laita rohkesti viestiä tai soita.


kiitos. kiitos. kiitos


EDIT 29.05 - sain mahdottoman hienon vihjeen nettipalvelusta nimeltään Vapaatajat.fi. Sivustolle on kätevästi koottuna iso liuta terapeutteja sekä heidän tarjjolla olevat seuraavat vapaat ajat, yhteen samaan paikkaan. Kuulostaa lupaavalta, omakohtaista kokemusta ei ole.

Ei kommentteja